TPP: nem eszik olyan forrón a kását

Erősődik a csendes-óceáni kereskedelmi egyezménnyel szembeni ellenállás. A megállapodás szövegét továbbra sem hozzák nyilvánosságra. Az aláírás kérdése valószínűleg csak az amerikai elnökválasztási kampány jövő őszi lezárulása után került majd csak napirendre.

1tppmeme-e1443919754637

Ha jól emlékszem a tudósításokra, több mint 8 évnyi tárgyalás sorozat után született megegyezés Atlantában októbert 5-én a Csendes-óceáni Partnerség (Trans Pacifix Partneship – TPP) névre elkeresztelt “szabadkereskedelmi” egyezményről. Ennek ellenére az egyezmény tartalmával kapcsolatban továbbra is homályban hagyják az érintett 12 ország állampolgárait, és ez még egy darabig így is fog maradni.

A tárgyalások lezárását követő napokban Stephen Harper kanadai miniszterelnök még azt ígérte, hogy rövid időn belül közzéteszik a TPP szövegét. Ehhez képest a Globe and Mail tegnapi számában már arról írnak, hogy a hétvégén esedékes kanadai választások miatt egyelőre még csak az egyezmény szövegének közzétételi dátumára vonatkozó ígéretek sincsenek. Kormányzati források szerint állítólag azért, mert bizonyos technikai részletekről még egyeztetés zajlik a 12 érintett ország között. A kanadai kormány az aggodalmak leszerelésére – egyik fejezet a másik után adagolva – hajlandó lenne az ellenzéki pártok rendelkezésére bocsátani az egyezmény szövegét, de csupán abban az esetben, ha azok aláírnak egy titoktartási nyilatkozatot. Erre a kanadai ellenzéki pártok viszont nem hajlandóak.

Ezért az elfogadott egyezménnyel kapcsolatban egyelőre csupán a Wikileaks által a szellemi tulajdonjogokról szóló fejezet kiszivárogtatott szövegét és az arról készített elemzéseket ismerhetjük csak. Ez viszont megerősíti, sőt meghaladja a TPP-vel kapcsolatos korábbi félelmeket, aggályokat!

TPP_kuss_wikileaks

Nem véletlen, hogy az utóbbi hetekben még jobban felerősödött a TPP-ellenes hangulat az Egyesült Államokban. Bár két hete a Fehér Ház twitter oldalán még azzal próbálta elhitetni velünk azt, hogy mennyire jó nekünk ez a megállapodást, hogy állítólag azt még természetvédő szervezetek (pl. WWF) is üdvözölték. Ezen Naomi Klein, a “NO logo” ill. a “This Changes Everything” c. könyvek szerzője nagyon kiakadt. Egyébként a Föld Barátai, a Sierra Club és a 350.org (és valószínűleg még jópár zöld szervezet) ellenzi, akárcsak szakszervezetek, a Public Citizen fogyasztóvédelmi szervezet vagy a Global Justice.

FoE_US_bad_deal_for_the_planet

Az egyesült államokbeli választások közeledtével egyre inkább kampánytémává válik az egyezmény. Az esélyes elnökjelöltek többsége ellenzi a TPP-t. A Public Citizen összefoglalója szerint tíz elnökjelölt is TPP-ellenes üzeneteket hangoztatott kampánya során. A demokrata jelöltek közül az egyre népszerűbbé váló Bernie Sanders bírálja leghangosabban a TPP-t. Nem véletlen, hogy a végén a TPP-t korábban támogató Hillary Clinton is beállt az egyezményt ellenzők táborába.
A csendes-óceáni kereskedelmi egyezmény ellen felszólalt Joseph Stiglitz Nobel-díjas közgazdász, a Világbank egykori vezető közgazdásza is, aki azt írta a Bankgok Post hasábjain, hogy a TPP-nek semmi köze a “szabadkereskedelemhez.”

PubCit_TPP

Az több mint húsz évvel ezelőtt az Egyesült Államok, Mexikó és Kanada között megkötött szabadkereskedelmi egyezmény (NAFTA) negatív tapasztalatai miatt közvélemény kutatások szerint a témáról véleményt nyilvánító amerikai szavazók túlnyomó többsége ellenzi a tervezett csendes-óceáni kereskedelmi egyezményt.

KORUS_TPP_undermine__PubCit_chart

Mindezek után nem csoda, hogy az Egyesült Államokban sem fogják elsietni a TPP aláírását, főleg hogy ehhez a Kongresszus hozzájárulása is szükséges lenne, ugyanakkor már javában zajlik az elnök választási kampány. A Politico republikánus és demokrata párti forrásokra hivatkozva arról ír, hogy az elnökválasztási kampány 2016 őszi lezárása előtt nem fogják napirendre tűzni a TPP aláírásának kérdését.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s