A TTIP tárgyalások már most aláássák az EU élelmiszerbiztonsági normáit

A Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács megbízásából készült egy jogi elemzés a TTIP várható hatásairól, amelynek a lényege: minden szép és jó, nem kell aggódni a TTIP miatt:
“EU nem fogja feloldani az Európában problematikusnak tekintett amerikai szabályozási (pl. élelmiszerbiztonsági, állat- és növényegészségügyi) környezetben létrehozott termékekre (GMO-k, vegyi anyagok, hormonkezelt marhák húsa stb.) vonatkozó uniós korlátozásokat, azaz nem fogja mérsékelni az Uniós szabályozásokban megtestesülő oltalmi szinteket. Ezért nem várható, hogy a TTIP eredményeképp növekedne a környezetileg káros vagy veszélyes termékek jelenléte Magyarországon.”

A GMO-Kerekasztal készülő kiadványa viszont cáfolja ezt a magabiztos kijelentést:
“Klóros szerekkel fertőtlenített szárnyasok húsa témakörben fontos megjegyezni, hogy az Európai Bizottság évek óta lépéseket tesz az állati hústermékek vegyszeres öblítésének engedélyezésére. Például egy hivatalos amerikai kérelem nyomán 2013-ban már megváltoztattak EU-s jogszabályokat, így engedélyezve a levágott marhák tejsavas átmosását. Egy az ESFA-tól származó tudományos szakvélemény felfedte, hogy az Európai Bizottság fontolgatja a perecetsav használatának engedélyezését a vágott szárnyasok és szárnyas hús fertőtlenítéséhez, és a Bizottság már korábban többször is javasolta a klór-dioxidos átmosás engedélyezését is. Mindezek a lépések egyértelműen összefüggésben vannak a TTIP tárgyalásokkal.”

ttip_postcard_-_chicken_0

Az itt leírtakat támasztja alá a Guardian mai cikke, amelyben arról írnak, hogy az EU vezető kereskedelmi tanácsosa, Damien Levie azt mondta hétfőn egy washingtoni konferencián, amelyet a neoliberális agytröszt Cato Institute szervezett, hogy a vegyi úton átmosott marhahús forgalmazását már a TTIP megállapodás megkötése előtt engedélyezte az Európai Unió.

Ezért jobb, ha mindent megteszünk a TTIP tárgyalások azonnali leállításáért. Stop TTIP!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s