Portugál puccs: most már a választások sem zavarják a gazdasági-politikai elitet

Ha megszorításellenes politikát képviselsz, most már az sem számít, ha többséget szerzel a választásokon, mégsem alakíthatsz kormányt, mert azt rossz néven veszik a “pénzpiacok”. Legalábbis, ez a helyzet most Portugáliában pár nappal a választások után. A portugál államfő nem adta meg a lehetőséget az összességében többségben lévő baloldali pártoknak, hogy kormányt alakítsanak.

A helyzetet a twitter népe nemes egyszerűséggel csak #PortugalCoup (portugál puccs) jelzővel illeti.

error404_coup

Anibal Cavaco Silva portugál államfő nem adta meg a lehetőséget az összességében többségben lévő baloldali pártoknak, hogy kormányt alakítsanak. Cavaco Silva szerint a megszorítások kemény évei után kötelessége, hogy minden alkotmányos erejét felhasználja arra, hogy az ország “ne küldjön rossz üzenetet a befektetőnek, pénzügyi intézményeknek és a piacoknak”írta tegnap este a 444.hu a Telegraphra hivatkozva.

Miközben Görögországban a télen még hagyták, hogy kormányt alakítson a Sziriza, és csak utólag kényszerítették nehéz pénzügyi helyzetbe görög kormányt, hogy ráerőltessenek olyan intézkedéseket, amelyek ellentétesek voltak a kormányprogrammal, Portugáliában már a kormányalakítást is meg akarják akadályozni a pénzügyi körök.

portugal_thisisacoup

A Telegraph cikkének címében úgy fogalmaz, hogy az “Eurozóna átlépte a Rubicont” azáltal, hogy megtagadta a választásokat megnyerő baloldaltól a kormányalakítást.

A baloldal elutasítja a portugál elnök döntését, és azt ígéri, le fogja szavazni a jobbközép kormányalakítási kísérletet. A Forbes azt írja, hogy az elnök döntését hónapokon tartó politikai káosz fogja kísérni, amely nem biztos, hogy boldoggá teszi a pénzügyi köröket. (Ugyanakkor szerintem az méginkább zavarná őket, ha a megszorítás-ellenes baloldal alakíthatna kormányt.) Érdekes módon a Forbes szerzője a mostani portugál helyzetet az 1968-as Prágai Tavasszal állítja párhuzamba, amikor a szovjet csapatok és szövetségesei eltávolították a hatalomból az “emberarcú szocialismust” hírdető Dubceket, és ültettek helyére egy Moszkva által támogatott bábkormányt.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s