Ha szabadjára engedjük a multikat, széthullik a világ

George Monbiot, a Guardian publicistája arról írt keddi cikkében, hogy a világ nem tanult a pénzügyi válságból, és most ismét azon dolgoznak kormányaink, hogy teljes mértékben felszabadítsák a multinacionális cégeket a demokratikus kötelékek alól.

monbiot_onszabaly

(A kép forrása: The Guardian)

A cikkben Monbiot idézi Joel Bakant, a British Columbia Egyetem jogászprofesszorát – akit a hazai közönség a The Corporation – Beteges hajsza a pénz és a hatalom után c. könyv ill. film szerzőjeként ismerhet -, aki a Cornell International Law Journal folyóiratban két egyidejű folyamatra hívja fel a figyelmet. Egyrészt, a kormányok egyre inkább felszámolják azokat a jogszabályokat, amelyek korlátoznák a bankokat és a multinacionális cégeket, arra hivatkozva, hogy a globalizáció gyengíti az államokat, és mára már lehetetlenné vált a hatékony jogalkotás. Ehelyett inkább szerintük inkább arra volna szükség, hogy hagyjuk a gazdasági hatalommal rendelkezőket, hogy majd önmagukat szabályozzák.

Másrészt, ugyanezek a kormányok új, drákói jogszabályokat találnak ki azért, hogy megerősítsék az elitek hatalmát. A vállalatokat jogi személyiséggel ruházzák fel. Tulajdonjogaikat megerősítik. Azokat, akik tüntetnek ellenük, megfigyelés valamint rendőri intézkedések tárgyává teszik — az ilyesmi sokkal inkább a diktatúrákra jellemző, nem a demokráciákra. Szóval, az államhatalom továbbra is létezik, sőt kívánatos — már amikor szükségük van rá.

A csendes-óceán “szabadkereskedelmi” egyezményről (TPP) és transzatlanti párjáról, a TTIP-ről azt írja Monbiot, hogy azoknak nem sok köze van a kereskedelemhez, sokkal több a hatalomhoz. E két egyezmény növelné az óriáscégek hatalmát, miközben csökkentenék a parlamentek hatalmát és a jogállamiság szintjét. És akkor itt van még egy harmadik “trójai” egyezmény, a szolgáltatások kereskedelméről szóló nemzetközi egyezmény (Trade in Services Agreement – TISA), amely szerinte még a TPP-nél és a TTIP-nél is rosszabb lehet. Úgy néz ki, hogy a demokrácia ellen az elmúlt két évtizedben kieszelt legnagyobb támadás ez az egyezmény lesz.

Azt mondják, nincs rá szükség, hogy a jövőben a jogállam ereje a gazdasági hatalomra/üzleti világra is kiterjedjen. Az üzleti világ tudja saját magát szabályozni. Már eddig is sejtettük, hogy ez baromság, de most már meg is bizonyosodhatunk erről. A Brit Királyi Madárvédelmi Társaság (RSPB) felkérésére elkészült az első globális átfogó tanulmány, amely azt vizsgálta, hogy tényleg működnek-e ezek az önkéntes alapú önszabályozó kezdeményezések. A tanulmány által vizsgált 161 önkéntes alapú önszabályozó intézkedések 82%-a kudarcot vallott. Szóval, lehet, hogy mégsem jó ötlet a kecskére bízni a káposztát (vagy ahogy az angolok mondják: a rókára bízni a tyúkól őrzését).

Inkább állítsuk meg most ezeket a “trójai” egyezményeket, és más olyan kezdeményezéseket, amelyek csökkentenék a minket védő demokratikus szabályok jogkörét, miközben növelnék a multinacionális cégek és a gazdasági elit hatalmát!

Egy gondolat a(z) “Ha szabadjára engedjük a multikat, széthullik a világ” című bejegyzésnél

 1. Sajnos mindenütt – nálunk is – ez a helyzet, sőt fennen hangoztatják (mint egy “tudományos axiomát”), hogy az állam rossz gazda.
  Ez viszont egyáltalán nem igaz!
  Nálunk a “létező szocializmus” egyre érettebb szakaszában, egyre több helyen jelentek meg hozzáértő és felelős, becsületes emberek, vezetők. Ez megnyilvánult a nemzetközi verseny-szférában is!
  Számomra, ma már egyételmű tapasztalat, hogy a pénzügyeket (bankok) az erdő-mező-víz-természeti erőforrásokat nem szabadna magántulajdonban hagyni. Mivel a mai “modernnek” nevezett államok vezetői egyre korruptabbak, erkölcsileg egyre zavarosabbak, a nyilvánosan kezelhető, átlátható “közösségi” tulajdonforma (inkább felelős “gazda-forma”) lenne kivezető ebből a hazúg, önrontő világból, helyzetből.
  Az önző személyi-magán-tulajdon egyértelmű hova viszi az emberiséget: a profit hajszolása tudatosan felesleges és rövid idő alatt eldobandó, javíthatatlan produktumokat termel – egyre kiszolgáltatottabb, megfélemlítettebb, zavarodottabb emberekkel…
  Olyan mítoszokat hipnotizál a társadalomban, amelyek növelik az ellenségeskedést, biztos alapot jelentenek a pusztító, értelmetlen háborúknak, az egyere értelmetlenebb, felesleges termelésnek, termékeknek, amelyek egyre tompább, önállótlanabb állapotba “ragasztják” az embereket…
  Sajnos hiába egyre nyilvánvalóbb ezen folyamatok veszélye, egyre nyílvánvalóbb, hogy a “rendszer” nem működik és egyre közelebb a vég-veszély, a visszafordíthatatlan (vagy évszázadokra elképzelhetetlen módon bekorlátozó) változás, a “vezetőink” és a kialakult, kialakított rendszereink rettenetes erővel, energiával, hisztérikus korlátozottsággal tovább hajszolják a pusztító “művet”!!!???

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s