Még nincs is TTIP, de a tárgyalások már most károsítják hormonrendszerünket

Újabb bizonyíték arra, hogy már a TTIP tárgyalások is károsítják a környezetvédelem és a kémiai biztonság jelenlegi szintjét ill. az előrelépés lehetőségét: az Európai Bizottság – a TTIP tárgyalások árnyékában, az amerikai fél kérésének engedve – már három éve bojkottálja a hormonrendszert károsító vegyianyagok betiltását.  Most végre a Bizottság benyújtotta az endokrin rendszert károsító anyagok meghatározására vonatkozó kritériumokat. Pesticide Action Network Europe szerint ezen kritériumok alapján viszont az eddig ismert hormonrendszert károsító anyagok egyet sem lehet betiltani. A Bizottság javaslata alapján Monsanto által kifejlesztett és a WHO által rákkeltőnek minősített glifozát gyomirtó is csupán lehetséges hormonkárosítónak minősülne, s emiatt nem is lehetne betiltani mint endokrinrendszert károsító anyagot.

Az európai fogyasztóvédelmi szervezet, a BEUC szerint ez a fajta megközelítés szembe megy az elővigyázatosság elvével, és megerősíti az aggályainkat, hogy az Európai Bizottság fellazítja egy a hormonkárosító vegyianyagokra vonatkozó erős kritériumrendszer kidolgozását azért, nehogy aláássa TTIP tárgyalásokat.

heal510

Ennek következtében várhatóan további éveken-évtizedeken át forgalomban maradhat és szedheti áldozatait számos endokrinrendszert károsító anyag, mire egyértelműen bebizonyosodik az egészségkárosító hatása és végre be lehet majd tiltani őket.
Már csak emiatt is azonnal le kellene állítani a TTIP tárgyalásokat!

Források:
– A BEUC véleménye itt olvasható.
– A Health and Environment Alliance sajtóközleménye: Europe’s opportunity to stop hormone disruption crushed
– Az EDC-Free Europe reakciója: Commission’s EDC criteria proposal: More humans will have to be harmed before action is taken
– A Chemtrust értékelése: Commission proposal on EDC criteria means human harm almost certainly needed before action

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s