CETA: zavarja a demokrácia az üzleti köröket

Az EU-Kanada szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) elleni küzdelemben az elmúlt napok fő híre az, hogy valószínűleg a Vallónia-Brüsszel Szövetségi Parlament ellenállásán hiúsulhat meg az egyezmény október végére tervezett aláírása. Ez viszont szemmel láthatóan egyre idegesebbé teszi az üzleti köröket, a kanadai kormányt és a CETA-t támogató politikusokat. Zavarja őket a demokrácia. Kanada már odáig ment, hogy lényegében megfenyegette Belgiumot, hogy ha nem írják alá a CETA-t, és emiatt meghiúsul az egyezmény, akkor annak “következményei lesznek.Friss hír (14.43): a mai nap folyamán a vallóniai regionális parlament is nemet mondott a CETA-ra.
ceta_global_justice

Júliusban – a tagállamok részéről érkező nyomás hatására – az Európai Bizottság vegyes egyezményként terjesztette be az Európai Tanács elé a CETA-t, ami azt jelenti, hogy a tagállamok jóváhagyására van szükség az egyezmény hatályba lépéséhez. Belgiumban az összes tartomány hozzájárulása kellene az egyezmény aláírásához, de a szerdai hírek szerint Vallónia-Brüsszel Szövetségi Parlament tegnap úgy szavazott, hogy továbbra sem járul hozzá a CETA aláírásához. Őket ugyanis nem győzte meg az Európai Bizottság és Kanada által javasolt magyarázó nyilatkozat, amely állítólag orvosolná a CETA kapcsán a tagállamok és civil szervezetek által felvetett aggályokat. Frissítés: a mai nap folyamán a vallóniai regionális parlament is nemet mondott a CETA-ra. (Ugyanerről egy MTI-hír: A vallonok kinyírták a CETA-t.)

Az, hogy az egyezmény októberre tervezett aláírása végül néhány renitens belga régió miatt hiúsulhat meg, szemmel láthatóan idegesség tette az üzleti köröket, akiket úgy néz ki, zavar a demokrácia. Legalábbis ez derül ki Christoph Leitl, a CETA aláírásában érdekelt kereskedelmi kamarákat tömörítő Global Chambers Platfomm elnöke által a Politiconak tett kijelentéséből, aki amiatt dühöngött, hogy nem vezet jóra, ha engedik hogy egy regionális parlament megakadályozza a kereskedelmi egyezmény.

A Politico arról is írt, hogy az utolsó pillanatban a Francia elnök Holland is akcióba lépett, hogy nyomást gyakoroljon a vallóniai kormányra, s ezért meghívta ma délutánra az Elysee Palotába a vallóniai régió miniszterelnökét, hogy meggyőzze a CETA aláírásának fontosságáról.

A beszámolók szerint az egyébként vidám kanadai miniszterelnük, Trudau is ideges, aki csütörtökön azt mondta, hogy ha nem írják alá a CETA-t, az “helytelen” üzenetet jelent, azt mutatva, hogy az EU “terméktelen útra lép” a Brexitet követően. David Lametti, Kanada keresdelmi minszterhelyettese viszont lényegében megfenyegette a belgákat egy televíziós csatornának tett nyilatkozatában, hogy ha elutasítják az egyezményt, annak “következményei lesznek.

Na, ennyit a demokráciáról… (This is how democracy looks like.)
ceta-democracy

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s