CETA: már padlón a pártolói, de nem adják fel

Tegnap már úgy tűnt, végleg padlót fogtak az EU-Kanada szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) aláírásával kapcsolatos tárgyalások, de úgy tűnik, az EU még nem adja fel. Péntek délben Vallónia miniszterelnöke tegnap ismét jelezte, hogy mivel a CETA-val aggodalmaikra továbbra sem kaptak megnyugtató választ, nem tudják aláírni az egyezményt.  Ezt követően a kanadai keresledelmi miniszterasszony, Freeland könnyekkel küszködve azt mondta a sajtónak, hogy “nagyon, nagyon szomorú”, és ma hazarepül a gyerekeihez. Ehhez képest tegnap éjjel Marint Schultz, az Európai Parlament elnöke azt írta twitteren, hogy ma feggel 7.30-kor találkozni fog Freelanddel, majd 9.00-kor pedig Vallónia miniszterelnökével a CETA-tárgyalások újraélesztése ügyében.

ceta_lux_3_piros_lap

Piros lap a CETA-nak

Lehet, hogy Freeland mégsem repül haza a gyerekeivel? Vagy Schultz még a repülőgép indulása alatt akar vele beszélni? A BBC azt írta ma reggel, hogy a kanadai kereskedelmi miniszter szóvivője nem tudta megerősíteni, hogy lesz-e ma reggel Freeland és Schultz között megbeszélés.

Pedig most, hogy Vallonia ellenállása miatt egyre kisebb az esély a CETA jövő heti aláírására, ideje lenne kihasználni a lehetőséget, és kidolgozni egy olyan kereskedelem-politikát az EU számára, amely az emberek és a természet számára is jó lesz. Ezzel kapcsolatban ajánljuk Paul de Clerck (Föld Barátai Európa) írását.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s