Az Európai Bizottság még mindig erőltetné a CETA aláírását

Hiába járt le az EU által Belgiumnak adott ultimátum, az Unió vezetői tegnapi igéretükkel szembe menve továbbra sem mondják le a csütörtökre tervezett EU-Kanada csúcstalálkozót, és tovább erőltetnék a CETA aláírását.

red-card-for-ceta

Piros lap a CETA-nak – fotó: Föld Barátai Európa

Vasárnap az Európai Unió  ma estig adott határidőt a belga szövetségi kormánynak a Kanadával megkötendő szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) elfogadására, különben lemondják a csütörtökre tervezett EU-Kanada csúcstalálkozót. Az utitmátumra Vallónia miniszterelnöke azonban ismételten nemet mondott, mondván “az ultimátumok nem összeegyeztethetők a demokratikus jogok gyakorlásával”.

Ma délután egyeztettek Belgium regionális kormányzatainak vezetői, de nem sikerült megállapodniuk a CETA aláírásáról, ugyanis a francia nyelvű térség vezetői továbbra is ellenzik az egyezményt. Így tehát már mindenki arra számított, hogy az Európai Unió lefújja a Kanadai miniszterelnök csütörtökre tervezett látogatást.

Ehhez képest ma este, Dunald Tusk, az Európai Tanács elnöke – tegnapi ígéretével szemben – egy olyan üzenetet tett közzé twitter falán, amely szerint Trudeauval, a kanadai miniszterelnökkel együtt továbbra is úgy gondolják, hogy meg lehet tartani a csütörtöki EU-Kanada csúcstalálkozót. “Bátorítunk minden érintett felet, hogy találjanak megoldást [a CETA aláírására]. Van még idő.” – írta Tusk.

tusk

Az EU vezetőit szemmel láthatólag nem zavarja az, hogy Vallónia határozottan nemet mond a CETA-ra – és ebben európai polgárok milliói támogatják -, mindenáron ránk akarják kényszeríteni ezt a kereskedelmi egyezményt.

ceta-democracy

Az esettel kapcsolatban az egyik CETA-val foglalkozó levelezőlistán az alábbi megjegyzés érkezett: “Képzeljünk el egy parlamenti választást egy adott országban, ahol az éppen hivatalban levő kormánynak nem tetszik a választás kimenete. Megismételtetik a választásokat mindaddig, amíg a számukra tetsző végeredmény jön ki?
Itt most az alapvető demokrácia sorsa forog kockán!”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s