CETA: Tusk még lát esélyt a belga kompromisszumra

Az EU vezetői tényleg szeretnék mindenképpen összehozni a CETA aláírását a holnapra tervezett EU-Kanada csúcstalálkozón, annak ellenére, hogy Vallónia nem kér az ultimátumokból, és eddig ellenezte az egyezményt. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke ma délelőtt azt írta twitteren, hogy reméli, hogy Belgiumban megszületik a konszenzus, és van még esély a holnapi csúcstalálkozó megtartására.

ceta_lux_3_piros_lap

Piros lap a CETA-nak

Annak ellenére, hogy vasárnap még azt mondták az EU vezetői, hogy ha hétfő estig Belgium nem mond igent a CETA aláírására, akkor elmarad a csütörtökre tervezett EU-Kanada csúcstalálkozó, még mindig rá akarják erőltetni Vallóniára és a Brüsszeli Régióra az egyezményt. Pedig Vallónia miniszterelnöke kijelentette, hogy a demokrácia szabályai szerint nem lehet ilyen rövid idő alatt keresztülvinni egy ilyen fontos döntést, és a jelenlegi helyzet alapján Vallónia nem tudja aláírni a CETA-t. Paul Magnette, Vallónia miniszterelnöke tegnap azt is kijelentette, hogy ha az EU még egy ultimátummal sürgetni akarja a döntéshozatalt, akkor megszakítják a tárgyalásokat. Mindenesetre ma újabb egyeztetést tartanak Belgium regionális és szövetségi kormányzatai a CETA-ról.

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke tegnap már azt mondta a német Deutschlandfunk rádióadónak, hogy várhatóan nem sikerül napokon belül megállapodásra jutni a belgiumi vallon tartománnyal a CETA ügyében, és ezért el kell halasztani a csütörtökre tervezett EU-Kanda csúcstalálkozót.

Ezzel szemben Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke ma délelőtt twitteren azt írta, hogy hogy reméli, hogy Belgiumban megszületik a konszenzus, és van még esély a holnapi csúcstalálkozó megtartására.

tusk_ceta_161026

Úgy tűnik, Tusk még mindig szeretné ráerőltetni Vallóniára és a Brüsszeli Régióra a CETA-t. Reméljük, sikerült ezt megakadályozni.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s