Távol Ottawától

Továbbra sem sikerült még megállapodniuk a belga regionális kormányzatok képviselőinek az EU-Kanada szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) aláírásáról. A kanadai kormányfő még nem szállt repülőre. Egyre távolabb az esélye annak, hogy lesz valami a csütörtökre tervezett EU-Kanada csúcstalálkozóból és az egyezmény holnapi aláírásából.
Frissítés: A hírek szerint szerda este sem született megállapodás CETA-ügyben. Folytatás csütörtök délelőtt 10-kor. Most már hivatalos: lemondták a mára tervezett EU-Kanada csúcstalálkozót!

ceta_pisil
Jürgen Tomicek karikatúrája a belga főváros jelképével, a pisilő kisfiúval

Miként azt már többször is megírtuk, a CETA aláírásához szükség van az összes EU-tagállam beleegyezésére. Ahhoz, hogy Belgium is alá tudja írni az egyezményt, a belga alkotmány szerint az összes regionális parlament és nyelvi közösség jóváhagyására szükség van. Viszont egyelőre Vallónia valamint a Brüsszeli Régió és a francia nyelvű közösségek kormányzata sem támogatja az egyezmény aláírását. Ők ugyanis elvégezték a feladatukat, és mielőtt rábólintanának, elolvastál a CETA szövegét, elemezték a tartalmát és a várható hatásait. Végülis csak így lehet felelős döntést hozni a jövőnket érintő kérdésekről. Ennek köszönhető ugyanakkor, hogy komoly fenntartásaik vannak a CETA-val kapcsolatban, és amíg azokat nem oszlatták el megfelelő garanciákkal, addig nem járulnak hozzá az aláíráshoz.

Hiába próbáltak az EU vezetői ultimátumokkal rákényszeríteni a renitens belga régiókat, nem voltak hajlandóak alább adni a demokratikus egyeztetési folyamatok végigviteléből. Noha tegnap este, ma reggel és ma délelőtt is folyt az egyeztetés a belga régiók vezetői között, mindeddig nem született megállapodás. A hírek szerint ma este 9-kor folytatni fogják az egyeztetéseket, és lehet, hogy a végén megállapodásra is jutnak, de azt még a regionális parlamenteknek is jóvá kell hagyni, és talán az sem árt, ha a többi EU-tagállam is meg tudja még vitatni milyen feltételeket szabnak a belgák a CETA aláírásához – ha lesz egyáltalán ebből aláírás…

Mindenesetre nem véletlen, hogy kanadai újságírók beszámolója szerint Trudeau, a kanadai miniszterelnök néhány órával ezelőtt még az ottawai parlamentben tartózkodott, tehát nem száll még repülőre. Így egyre kisebb az esélye annak, hogy holnap megtartsák az EU-Kanada csúcstalálkozót, és aláírják a CETA-t.

Frissítés: A hírek szerint a szerda esti egyeztetésen sem született megállapodás CETA-ügyben. Folytatás csütörtök délelőtt 10-kor. Most már hivatalos: lemondták a mára tervezett EU-Kanada csúcstalálkozót!

ceta_bel_foly_10kor

(A kiszivárgott hírek szerint egyébként Belgium egy olyan nyilatkozaton dolgozik, amely alapján végül hozzájárulnak az egyezmény aláírásához, de Vallónia, a Brüsszeli Régió és a francia nyelvű közösség nem fogja ratifikálni az egyezményt, és ezt közölni kell az érintett felekkel – a többi EU-tagállam, Kanada, Európai Bizottság. Ennek fényében viszont erősen kétséges, hogy az egyezmény akár ideiglenesen hatályba is léphet-e majd… De majd meglátjuk, hogy ténylegesen mi lesz, amikor lezárják a tárgyalásokat…)

Egyes hírek szerint legkorábban szombaton lehet megtartani az EU-Kanada csúcstalálkozót, de olyan vélemények is elhangzottak ma, amelyek szerint ezen a héten nem lesz már semmi a CETA aláírásából. Ha viszont tényleg elmarad az aláírás, akkor lehet, hogy érdemes lenne kihasználni a felszabadult időt, és nem ártana, ha a többi EU-tagállam parlamentje is alaposan megvizsgálná az egyezmény tartalmát, és legalább megvitatná a Vallónia parlamentje által felvetett problémás kérdéseket…


És ha már itt tartunk, érdemes megemlíteni egy mai MTI-hírt, amely szerint a londoni City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőháza Capital Economics közgazdászai  által ma ismertetett helyzetértékelésükben kimutatják, hogy a CETA-egyezmény legfeljebb 0,02-0,03 százalékkal emelné az EU éves hazai össztermékét (GDP). (Persze, az MTI hírnek nem ez volt a fő üzenete, hanem hogy a CETA aláírásának elhúzódása miatti késéssel Kanada jár rosszabbul, de az EU sem jár jól – de szerintem nem ez a lényeg.)  Az eddigi optimista tanulmányok 0,08%-os GDP-növekedést jósoltak a CETA hatására. Ennél a Capital Economics által jósolt 0,02-0,03 még kisebb. Ez már tényleg a “mérési hiba” kategória. Erre szokták azt mondani, hogy még ennél még az időjárás is nagyobb mértékben befolyásolja a gazdaságot…

Miként arról korábban már írtunk, a Tufst Egyetem gazdasági modellezései pedig még ennél is rosszabb képet festenek: a CETA hatására 200 ezer munkahely szűnne meg az EU-ban, jelentősen csökkennének a munkabérek, csökkenni fognak a kormányzati bevételek, és 0,49%-kal csökkenne a GDP az EU-ban.

Talán mégsem kéne annyira elsietni a CETA aláírását…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s