CETA: valamiről megállapodtak Belgiumban…

Megállapodás született Belgiumban a Kanada és az Európai Unió közötti szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) támogatásáról – írta az MTI ma délután. De ez még nem jelenti azt, hogy holnaptól hatályba fog lépni a CETA. Sőt! Mi az amit eddig tudunk? Lehet, hogy nem is fogják ratifikálni a belgák. A belga régiók többsége elutasítja a befektetési bírósági rendszert. Az Európai Bíróság fog dönteni a befektetési bírósági rendszer jogszerűségéről.
magnette_new_posterboy

Paul Magnett az új poszterfiú – Pierre Kroll karikatúrája


“A belga megállapodás részletei egyelőre nem ismertek”
(MTI).

A belgák által ma elfogadott nyilatkozatot még jóvá kell hagynia az összes regionális belgiumi parlamentnek, az összes EU-tagállamnak, az Európai Bizottságnak és Kanadának is. Ebből a héten már nem nagyon lesz aláírás.

Itt a belga nyilatkozat. (Felmerült, hogy ez nem a teljes nyilatkozat, mert hogy az ennél jelentősen hosszabb, de úgy tűnik, ez a teljes szöveg. Ha bebizonyosodik ennek ellenkezője, jelezni fogjuk.)

A sajtóban megjelent első hírek alapján sokan azt gondolhatták, hogy az eddig ellenálló belga régiók beadták a derekukat. A Stop TTIP európai kezdeményezés munkatársai szerint egyáltalán nincs így. Sőt, szerintük a CETA sokkal távolabb áll attól, hogy lefutott ügy legyen, mint 10 nappal ezelőtt volt. A mai belga nyilatkozat szövege szerint Belgium hét régiója közül négy határozottan kijelentette, hogy nem fogja ratifikálni a CETA-t, ha nem fog alapvetően megváltozni az egyezménybe tervezett befektetési bírósági rendszer.

A belgák által ma elfogadott nyilatkozatban szerepel egy olyan rész is – amely a mai Greenpeace/MTVSZ/Védegylet sajtóközleményben is szerepel követelésként, csak a magyar kormány felé -, hogy Belgium az Európai Bírósághoz fordul az egyezményben szereplő befektetési bírósági rendszer uniós joggal való összeférhetőségének vizsgálatát kérve. Ez pedig jelentősen megakaszthatja majd a ratifikálási folyamatot. A ClientEarth sajtóközleménye a CETA-val kapcsolatos mai belgiumi megállapodásról: az Európai Bíróság fog dönteni a befektetési bírósági rendszer jogszerűségéről.

“Legalább három olyan szabadkereskedelmi egyezmény tárgyalása van folyamatban, amelyek a nagyvállalatok hatalmát és befolyását növeli, míg a kormányok lehetősége csökken a társadalom, a környezet és a klíma védelmére. A TTIP kisiklása után a CETA tárgyalások lezárása is számos nehézséggel küzd – szerencsére. Ezek egyik fő oka a demokrácia-deficit miatt felháborodott lakossági, civil nyomás: nincs érdemi társadalmi vita, illetve a társadalom igényeit és véleményét a tárgyalok kevéssé veszik figyelembe. Az uniós döntéshozóknak az összes még le nem zárt hasonló egyezmény tárgyalásánál ki kell zárniuk a lehetőségét, hogy a profitorientált nagyvállalatok az új kereskedelmi egyezményeket már létező, egészégünket, környezetünk, demokratikus jogainkat védő egyezmények (pl. párizsi klímamegállapodás) elkerülésére használják ki. Ne lépjünk vissza az egészség- és környezetvédelem már elért szintjéről néhány óriáscég extraprofitja miatt!” – reagált a mai megállapodás hírére Tömöri Balázs, a Greenpeace Magyarország kampány felelőse.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s