Trump külpolitikai tanácsadója a TTIP-ről

A héten Budapesten járt Jeffrey D. Gordon, aki Donald Trump megválasztott amerikai elnök külpolitikai és nemzetbiztonsági tanácsadója. Az Antall József Tudásközpont által rendezett How the White House Was WonA Fehér Ház meghódítása kerekasztal-beszélgetésen világított rá, mire számíthat a világ, Európa és Magyarország a jövőben Amerikától. A rendezvényről számos hazai lap beszámolt, a Mandiner még nagyinterjút is készített Gordonnal.

jeffrey_d-_gordon_a_mandinernek_nyilatkozik

Jeffrey D. Gordon – fotó: Mandiner

Érdekes módon, azzal a kérdéssel, hogy Trump megválasztását követően mi lesz az EU-USA szabadkereskedelmi egyezmény (TTIP) sorsa, egyedül az Alfahír foglalkozott:

“A biztonságpolitikai szakértő szerint Trump biztosan felmondja majd a Csendes-óceáni szabadkereskedelmi egyezményt (TPP), az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményt (NAFTA) pedig újra akarja tárgyalni.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió közötti szabadkereskedelmi egyezményről (TTIP) azonban úgy nyilatkozott: ha most egy kicsit le is lassulnak a tárgyalások, ő nem gondolja, hogy a terv a kukában köt majd ki, de csak jóval később várható, hogy ismét napirendre kerül.”

Azzal már eddig is tisztában voltunk, hogy Trump ellenzi a TPP-t és a NAFTA-t. Nemrégiben azt is bejelentette, hogy hivatalba lépése utáni első teendőinek egyike lesz, hogy felmondja a csendes-óceáni szabadkereskedelmi egyezményt. Ugyanakkor Trump TTIP-pel kapcsolatos álláspontja eddig nem igazán volt ismert, beszédeiben sem foglalkozott ezzel az egyezménnyel: neki elsősorban a mexikóiakkal, kanaiakkal és a koreaiakkal volt baja – emiatt is ellenzi a TPP-t és tárgyalná újra a NAFTA-t. Az amerikai elnökválasztás másnapján Cecilia Malmström azt mondta, hogy a “TTIP nem szerepel Trump radarján. Valószínűleg ezért is írtak levelet az EU vezetői rögtön Trump megválasztását követően, amelyben szorgalmazták, hogy a lehető leghamarabb szeretnének vele egyezteni a TTIP-tárgyalások folytatásáról is.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s