Európai Parlamenti bizottság elutasítja az EU-Kanada kereskedelmi egyezményt

Az Európai Parlament Foglalkoztatási és Szociális Bizottsága csütörtöki ülésén úgy döntött, hogy azt javasolja, hogy az Európai Parlament utasítsa el az EU-Kanada szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) jóváhagyását.

 ceta_global_justice

A foglalkoztatási bizottság 27-24 arányban megszavazta azt a javaslatot, amely szerint a 751 tagú Európai Parlament ne hagyja jóvá a CETA-t, mivel független tanulmányok szerint az egyezmény 204 ezer munkahely megszűnéséhez vezethet.

A javaslat indoklásában az is szerepel, hogy a CETA által liberalizált gazdasági környezetben az európai kisvállalkozók teljes mértékben ki lennének téve az amerikai nagyvállalatokkal szembeni versenynek, amellyel szemben az egyezmény semmiféle védelmet nem biztosít a kis- és közepes vállalkozások számára. Az EU-ban 20,9 millió kis- és közepes vállalkozás tevékenykedik (93%-uk tíz főnél kevesebben foglalkoztat), s ezek közül mindössze 619 ezer exportál a tengerentúlra. Mindezek figyelembe vételével a CETA veszélybe sodorja a kis- és közepes vállalkozások által biztosított 90 millió munkahelyet is (az európai munkahelyek 67%-át).

(Forrás: Gyarmat blog, Globe and Mail)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s