Ecuador kiszáll az összes befektetési egyezményből

Ecuador egyoldalúan felmondja a még hatályban lévő  16 kétoldalú befektetési egyezményét – adta hírül a SouthNews. Ezzel a döntéssel Ecuador befejezte az ország által 1968 óta aláírt 26 kétoldalú befektetési egyezmény felfüggesztését.

A most felmondott 16 egyezmény: a Hollandiával, Németországgal, Nagy-Britanniával, Franciaországgal, Spanyolországgal, Olaszországgal, Svédországgal, Kanadával, az Egyesült Államok, Kínával, Argentínával, Bolíviával, Peruval, Venezuelával és Chilével megkötött megállapodások.

Az ecuadori kormány döntése beleilleszkedik az utóbbi időben egyre növekvő számú fejlődő ország által meghozott hasonló döntések sorába. Többek között Dél-Afrika, Bolívia, Indonézia és India is felmondott számos kétoldalú befektetési egyezményt az utóbbi években.

Rafael Correa Delgado, Ecuador elnöke hangsúlyozta, hogy ezeknek a befektetési egyezményeknek a felmondása nem egy hirtelen vezérelt ötlet, hanem összhangban van azokkal a kormányzati folyamatokkal, amelyek Ecuador 2008-ban elfogadott alkotmányában szerelő azon alapelvekre adnak választ, amely szerint az emberi lét és az emberi jogok elsőbbséget élveznek a gazdasági tőke hatalmával szemben.

A befektetési egyezmények felmondása az utolsó állomása annak a folyamatnak, amely 2008-ban indult, és elvezetett egy olyan vegyes bizottság létrehozásához, amely értékelte az Ecuador által megkötött befektetési egyezmények jogszerűségét és szükségességét, különös tekintettel az ezekhez kapcsolódó befektető-állam vitarendezési mechanizmusra (ISDS). A vegyes bizottságban helyet kaptak kormányzati tisztviselők, tudósok, kutatók és a társadalmi szervezetek képviselői is.

Ecuador_BITs_report

A bizottság 668 oldalas jelentésének főbb megállapításai:

1) A befektetési egyezményeknek nincs kimutatható hatása arra, hogy ezáltal az ország vonzóbb célpont lenne a külföldő működő tőke befektetések számára. A legtöbb külföldi tőkebefektetés Brazíliából, Mexikóból és Panamából érkezett – egyikükkel sincs Ecuadornak befektetésvédelmi megállapodása. (Érdekes, hogy pár nappal ezelőtt a Financial Times egyik vezércikkében is arról írtak, hogy az ISDS nem járul hozzá a külföldi tőke befektetésekhez.)

2) A jelentés szerint az Ecuador által aláírt kétoldalú befektetési egyezmények ellentétben állnak az ország alkotmányában lefektetett fejlesztési célokkal, sőt aláássák azokat.

3) A jelentés szerint az egyezmények aláírása sokkal több kárt okozott az országnak, mint azok az állítólagos befektetési ígéretek és fejlesztések, amelyek végül meg sem valósultak.
a) Ecuadort 26 alkalommal perelték be külföldi befektetők.
b) A 26 perből eddig 15 esetében született döntés. A 15 ISDS-perből 13 alkalommal (87%) a külföldi befektetők javára döntött az ezzel foglalkozó testület, és mindössze kétszer adott igazat Ecuadornak.
c) Összesen 21,2 milliárd dollár kártérítést követeltek Ecuadortól a külföldi befektetők az egyezmények állítólagos megsértése miatt.
d) Eddig összesen 1,498 milliárd dollár kártérítést fizetett az ecuadori kormány a külföldi befektetőknek. Ez az ország oktatási kiadásainak 31%-ával, egészségügyi kiadásainak 62%-ával megegyező összeg.
e) A még folyamatban levő ISDS-perek során összesen 13,2 milliárd dollár kártérítést követelnek az országtól, amely Ecuador 2017. évi teljes költségvetésének 52%-át tenné ki.

Mindenez után nem meglepő, hogy a jelentés azt javasolta a kormánynak, hogy Ecuador függessze fel az összes kétoldalú befektetési egyezményét. Emellett a bizottság azt javasolta, hogy kezdjenek tárgyalásokat olyan új befektetési intézményekről, amelyek csak korlátozott jogokat biztosítanak a befektetők számára, ugyanakkor a befektetők számára kötelezettségeket is előírnak, vagy pedig szorgalmazzanak olyan új, nemzetközi befektetési egyezményeket, amelyek alternatív, befektetési modell egyezményeken alapulnak.

A bizottság azt is javasolta, hogy az újonnan megkötött kétoldalú befektetési egyezményekben ne szerepeljen a befektető-állam vitarendezési mechanizmus (ISDS).

Ezen felül Ecuador kezdeményező szerepet játszott abban, folyamatban, amely szorgalmazza a nemzetek feletti óriáscégek által elkövetett emberi jogsértések megfékezése érdekében egy kötelező hatályú nemzetközi egyezmény létrehozását, amely biztosítaná a cégek felelősségre vonhatóságát.

Forrás / további részletek: SouthNews.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s